Milyen legyen idén a karácsonyfa?

Környezetbarát háztartás kontra karácsonyfa

Biztos vagyok benne, hogy nem csak nálunk örök-kérdés, hogyan abban az évben hogyan nézzen ki a karácsonyfa. Van, aki minden évben új díszekkel lepi meg magát az alkalomból. Van, aki maga készíti és már hónapokkal korábban elkezdi gyűjtögetni hozzá a tobozokat, szalagokat. Mi is ezt a tábort erősítjük. Nyár közepe óta van napirenden a projekt, és nem túlzok, amikor azt mondom, hogy lépésben halad. Nyáron az ember, ha akad némi szabadidője, akkor inkább strandol, nem igaz? Arról nem is beszélve, hogy a párom ki van akadva, hogy már most a karácsonyfadíszekkel vagyok elfoglalva. Nem is tudjuk egyelőre hova tenni őket, mert kicsi a lakás ennyi mindenhez. De kit érdekel? A karácsonyt a készülődés teszi olyan meghitté és tartalmassá.

A kézzel készített díszeknek másik oka is van. Mielőtt beköltöztünk, elhatároztam, hogy amennyire lehet annyira környezettudatos lesz a háztartásunk. Ez közel sem annyira egyszerű, mint én elképzeltem, de igyekszünk. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a karácsonyfa természetesen köntöst kapjon. És persze az sem mindegy, hogy a karácsonyfa milyen karácsonyfa. Mű legyen? Élő legyen? Vágott? És ha természetes, akkor milyen fajta? Évek alatt az ember kellő rutint gyűjt ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre a válaszok zsigerből jöjjenek, de mi még újak vagyunk a műfajban, azért igencsak mélyre kellett ásnom a válaszokért. Amik egyébként nem is annyira egyöntetűek, hozzáteszem. Ezért nálunk a családi hagyomány győzött. Már csak azért is meg a leghitelesebb tanulmány alapján azzal teszünk a legtöbbet, ha mellőzzük a karácsonyfa dolgot. Ez az, ami kizárt. Ezzel a példával rá is világítottam arra, miért nem olyan egyszerű 100%-ban környezetbarát háztartást vezetni. Egyszerűen nem működik mindennel. Mi megelégedtünk 60% körülivel, és a párom részéről ez már nagy áldozatokat követelt, amiket szóvá is tesz.

Mi is a helyzet a karácsonyfa piacon?

Mind a fenyő-farmok, mind a műfenyő gyártás rendkívül környezetterhelő. A műfenyő vásárlásával sem óvjuk meg az erdőket, mivel ezeket kimondotta eladási célra termesztett fákról beszélünk, amelyek tőlünk függetlenül is a karácsonyfa-vásáron és később a szemétben végzik. Sajnos az utóbbira akkor is nagy esély van, ha cserepesen választunk, mert nem biztos, hogy meg tud maradni a lemetszett gyökerű fácska. Ha van rá helyünk, esetleg van egy közeli erdő, ahová kivihetjük, akkor a fatörzsből lakhely vagy táplálék lesz. Ha mulccsá daráltatjuk, vagy komposztáljuk, akkor azzal növelhetjük a talaj tápanyagtartalmát. Ha elégedjük, azzal teszünk a legtöbbet a környezet ellen. A fenyő által megkötött szén szén-dioxid formájában kerül a légtérbe. Ha pedig egyszerűen kidobjuk, akkor a metánként köszön vissza, amelynek sokkal erősebb az üvegház-hatása, mint a szén-dioxidnak. 

A fenyők nevelését sem lehet teljesen környezetbarátnak nevezni, mert rengeteg növényvédőszert használnak, a kivágott fákat pedig teherautókkal szállítják a kijelölt helyszínekre. Ugyanakkor amíg növekednek a facsemeték, szén-dioxidot kötnek meg, méghozzá nagyjából annyit, amennyi négy liter benzin elégetésével keletkezik. Ezért pirospont nekik! Ha nem viszik őket messzire, akkor a szállítással járó környezetkárosító hatást akár ki is húzhatnánk a listáról. Ha igazi fenyő karácsonyfára vágyunk, akkor lehetőség szerint válaszunk helyi gazdálkodótól, s így támogatjuk a kisgazdaságokat, szállítani sem kell őket. Az idő, amíg a kis fából karácsonyfa lesz majd 10 év!

Műfenyőből karácsonyfa?

Amennyiben műfenyőt veszünk, mert úgy véljük azzal jobbat teszünk, vagy mert kedvezőbb az ára, akkor nagyon körültekintően kell választanunk. Szinte biztos, hogy kínai gyártmányt kapunk kézhez, amely nagyon messziről, nagyon hosszú szállítási idővel érkezik Európába. A gyártásuk környezetterhelő hatása azonban még ennél is rosszabb. A PVC és a fém alkatrészek előállítása nem csak energiaigényes folyamat, ami sok üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti, hanem egyéb, a környezetre veszélyes anyagok felhasználását is igényli, mint például az ólom, ami akár a szoba levegőjébe is kerülhet. Ha mégis műfenyőre vágyunk, akkor válaszunk polietilén alapanyagú terméket. Ezeknek a gyártásához valamivel kevesebb mérgező adalékot használnak.

A műfenyőt persze nem vesz évente az ember, csak, ha már nagyon megcsúnyult. Általában a padláson, a szekrény mélyén, esetleg a pincében vészeli át a szezonon kívüli időszakot. Előbb-utóbb azonban a szemétbe kerül és műanyagként folytatja környezetkárosító pályafutását, ezeket ugyanis nem hasznosítják újra.

Karácsonyfa újrahasznosított hulladékból?

Az utóbbi években egyre népszerűbbek lett az olyan „fák”, amelyeket otthon barkácsolnak össze. Akár építési hulladékból, drótból vagy papírból. Ezek mind nagyon szimpatikus kezdeményezések, de a hagyományok rovására. Ettől függetlenül bátorítok mindenkit, akinek kellő kézügyessége, elkötelezettsége és alapanyaga van egy ilyen fa összeállítására. Hiszen ahány ház, annyi szokás! Végtére is a karácsony az együtt töltött időről szól