Miért ne tisztítsd házilag a klímát?

klímatisztítás

Klímatisztítás házilag

Sok trükk és tipp kering a neten, nem egy videót találni róla, hogyan is spórolhatunk a klímatisztítás költségein. Ez nagyon kecsegtetően hangzik, mivel egy alapos fertőtleníts akár tízezer forintra is rúghat és lám az a spray csak párezerbe maximum. A probléma azonban nincs is túl mélyen elásva. A házilag végzett tisztítás nem olyan alapos. Ez azt jelenti, hogy ideig óráig jó, de olyan, mintha minden évben kihagynánk a nagytakarítást, annak reményében, hogy a kétheti seprés elegendő és nem kell végül szőnyeg tisztítóval végigmenni a nappalin.

A klímatisztítás otthon ugyanis csak szerényebb eszközökkel valósítható meg. Ilyen például az emlegetett spray, a bomba, vagy a habos klímafertőtlenítés elterjedt módszere. Amivel az autószervíz többet nyújt, az a vibrációs technika vagy a közismertebb ózongenerátoros tisztítás. Ez utóbbiak nem csupán azt a felületet tisztítják, ahova fizikailag elér a nyomás által kilövellt anyag, hanem a keringtetés hatására a teljes szellőzőrendszeren végigvonulnak. Az ózonos megoldás nagy előnye hatékonysága mellett, hogy nem ártalmas az egészségre.

Klímatisztítás habbal, spary-vel

Ez nem jelenti persze, hogy egy autószervíz ne élne a habos klímatisztítás eszközével. Dehogynem, ismerik és tartanak is. Alapvetően nem rossz módszer, csak nem kell többre értékelni annál, ami. Gyakran kombináltan alkalmazzák, bár a legtöbb műhely nagyobb jelentőséget tulajdonít az ózonos vagy vibrációs módszereknek.

Az sem teljesen igaz, hogy a habos klímatisztítás során ne kellene megbontani az autó műszerfalát. Mivel a hab egy idő után összeesik és folydogálni kezd, a kocsi belsejében meg túlteng az elektronika, minden esetben érdemes szétszedni egy kicsit, hogy ne tegyen a fertőtlenítés kárt a kocsi más részeiben.

Maga a folyamat pofonegyszerű. A kis bütykölés után húzzuk fel az ablakokat, indítsuk be a klímát és nyissuk ki az összes szellőzőt. Ettől áramlani kezd a levegő, de nem hagyja el a kocsit. Ehhez a koncentrált áramláshoz fogjuk hozzátenni a fertőtlenítő anyagot. A sprayt és a habot is a szellőzőkben érdemes arányosan eloszlatni, hogy mindegyikbe jusson rendesen. A bombát tegyük le a műszerfal táján, ha ennél közelebb nem tudjuk a szellőzőrendszerbe juttatni. Ezután hagyjuk magára az autót így, ahogy van, bezárva. A klímatisztítás ezekben az esetekben vegyszerekkel történik, ezt nem ajánlatos huzamosabb ideig beszívni, ezért is jobb, ha hagyjuk egyelőre az autót. Ha letelt olyan húsz perc, fél óra, nyissuk ki mind a négy ajtót és jódarabig hagyjuk szellőzni a járművet, mielőtt ismét használatba vennénk.

Klímatisztítás ózongenerátorral

A fenti megoldások nagy hátránya, hogy vegyszerrel végzi a klímatisztítás műveletét. Persze, az ember nem ül bele, nem szívja a zárt térben, amíg hat és aztán elővigyázatosan jól kiszellőztet. Ugyanakkor, ha valaki jött már haza buliból nyakig dohányfüstösen, tudhatja, hogy hiába sétált át a hídon a szélben, mégis büdös a haja. Hát az üléshuzatból se szellőzik ki olyan könnyen a vegyszer. Túl gyakori használat mellett ezek a módszerek akár ártalmasak is lehetnek az egészségre, pont, mint azok a baktériumok és kórokozók, amelyeket megszüntetni hivatottak.

Éppen ezért olyan népszerű az ózonos klímatisztítás a Cool-Mobil Kft szervízében is. Ebben az esetben ugyanis semmi vegyszerre nincs szükség. Az ózon a természetben nagy mennyiségben a földet körbevevő ózonrétegben található. Egy ózonmolekula három oxigénatomból áll, melyek a természetes légkörben elég instabilak. A harmadik oxigén alig várja, hogy kiszakadhasson a másik kettő szorításából. A klímatisztítás úgy indul, hogy az ózongenerátor létrehoz számunkra egy adag ózonmolekulát, ezeket pedig az előzőekben leírt módon zárt utastérbe és szellőzőrendszerbe juttatjuk.

Az ózonos klímatisztítás zsenialitása, hogy ezek az instabil ózonmolekulák azonnal elkezdik leadni a fölös oxigénmolekulákat, amik ily módon oxidálnak mindent, amihez érnek. Ennél hatékonyabb fertőtlenítést pedig alig ismerünk. A fertőtlenítés ilyen módja annál is hatékonyabb, mintha telefújtuk volna klórral a szellőzőt, annál azonban jóval kevésbé káros az egészségre.

Ultrahangos klímatisztítás

Az ózonos klímatisztítás ugyan nem teljesen vegyszermentes, de hasonlóan alapos alternatívája az ultrahangos fertőtlenítés. A technológiának köszönhetően mélyebb rétegekbe jut el, mint a hab vagy a spray, melyek a hajtógáz korlátainak hála a kanyargós rendszer mélyebb rétegeiben nem fejtenek ki teljes hatást. Az ultrahangos módszer ezzel szemben egy speciális tisztítószert alkalmaz, melyet magas frekvencián párologtat el.

Ez a rezegtetés biztosítja, hogy az ultrahangos klímatisztítás során a tisztítószer a legrejtettebb zugokba is eljut. Ott megöli a baktériumokat, kórokozókat és egy vékony filmréteget képez, amely meggátolja a későbbiek megtelepedését. A tisztítószer után maradt illat pedig nem vált ki allergiás reakciót szemben az erős fertőtlenítőkkel működő habos vagy spray-es megoldásokkal. Régóta nem takarított klíma esetén komplett fertőtlenítésre van szükség, ilyenkor a habos és ózonos módszereket kombináltan alkalmazzák.