Mi a tudatos bevásárlás, ki a tudatos vásárló?

Mi a tudatos bevásárlás és mit jelent az, hogy tudatos vásárló?

A tudatos vásárlóra a klasszikus fogyasztóvédelemnek is van meghatározása, de nagyon szűken definiálják a fogalmat. Eszerint a tudatos vásárló az, hogy nem hagyja, hogy megvezessék a kereskedők. Tisztában a fogyasztói jogaival, és ennek megfelelően él is velük. Az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásoktól előre tájékozódik, és ezek tudatában dönt. Ez a leírás, ahogy már említettem, nagyon sarkít. Mostanra a tudatossághoz szükségszerűen hozzátartoznak az etikai és környezetvédelmi szempontok is. Eszerint a tudatos vásárló a saját jogainak érvényesítésén kívül másokra is tekintettel van. A bevásárlás pedig ennek a szellemében történik. Tehát nem csak embertársait, de minden nem emberi létezőt is figyelembe vesz: állatokat, növényeket és ökológiai rendszereket. Lényegében arról van szó, hogy olyan fogyasztói döntéseket hozunk, amelyek ránk és másokra nézve is előnyösek.

Miben más a tudatos bevásárlás a hagyományos bevásárlástól?

Mindkét esetben fogyasztunk. Ez nem is meglepő, mivel fogyasztói társadalomban élünk. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság és a társadalom is a fogyasztás körül szerveződik. A vállalatok igyekeznek kitalálni, vagy még inkább befolyásolni azt, hogy mi tetszene a fogyasztóknak, hiszen végső soron ez a piaci siker titka. De a fogyasztás már jóval több, mint egyszerű gazdasági tevékenység: társadalmi, kulturális és pszichológiai jelentőséggel is bír. A bevásárlás saját identitásunkat is képes meghatározni. Mindezt a reklámokon keresztül a vállalatok egyre csak hangsúlyozzák. A tudatos vásárló ki akar törni ebből a körből. A bevásárlás során megkérdőjelezi a reklámok által sugallt értéket, gondol a bevásárlás által keletkező fölösleges szemétre, az állatokon tesztelt termékek kiküszöbölésére stb. A tudatos vásárlás 12 pontra épít. Nagyon lényeges lépés, hogy felismerjük a ránk ható, marketing trükköket. Ne engedjük a reklámok csábító erejének. 

Hogyan befolyásolnak minket a bevásárlás alatt?

Klasszikus trükkök közé tartozik az 1-et fizet, 2őt vihet, az ajándékok a termékekhez, a gyűjtögető akciók, az áruk elhelyezése. De olyan eszközökkel is próbálnak még nagyobb tételű bevásárlásra ösztönözni bennünket, mint az áruhitel, a bevásárlókocsik mérete, az ismétlés. A bevásárlás során éppen annyi reklám ér bennünket, mint a tv előtt ülve. A korábban említett 12 pont segít abban, hogy a vásárláskor tényleg csak az kerüljön a kosárba, ami szükséges. Az első pont „a pénzeddel szavazol!”. Vagyis a vásárlás egyedül a mi döntésünk. A döntés egyben a mi felelősségünk is, tehát lehetővé teszi, hogy ne támogassunk olyan folyamatokat, mint a környezetszennyezés, vegyszerezés, gyerekmunka és a felesleges dolgok tömeggyártása. A második jelszó: a szemét a legdrágább. Ez azt jelenti, hogy a szemét értelmetlen pénzkidobás, amely nekünk és a környezetünknek is terhelést jelent. Nem vásárolunk feleslegesen többet. Ebben a bevásárló lista írása is segít minket, amely egyben a harmadik pont is. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Legjobb, ha helyi piacokon, kis üzletekben szerezzük be a szükséges termékeket. Így tudatosan csökkenthetjük a műanyag mennyiségét is, és eredeti, hazai vagy kisgazdaságokból származó termékekhez is könnyebben hozzájuthatunk. Ezekre a frissesség is jellemzőbb. Lehetőség szerint tartós használatra válaszunk eszközöket, ezzel szintén hozzájárulunk a környezeti terhelés csökkentéséhez. A műanyag helyett válaszunk fém, vagy üveg, esetleg fa alapanyagokat.

Hogyan ültethető át ez a bevásárlás a hétköznapokba?

Azt kell, hogy mondja, nem megy egyik napról a másikra az átállás. Ehhez a napi rutinunkat és életmódunkat is meg kell változtatnunk. Kezdjük azzal, hogy amikor elmegyünk a boltba, vigyünk magunkkal saját textil táskát vagy kosarat, amibe a szükséges termékeket eltehetjük. Eldobható, műanyag zacskók helyett legyen nálunk textil változat. Ezekbe a zöldségek és gyümölcsök kerülnek majd. Előfordulhat, hogy elfejeltjük mindig magunkkal vinni, de az ismétlés teszi a szokást. Csomagolásmentes alternatívákat nehéz találni, különösen vidéken. Ezért is fontos, hogy hozzászokjunk ahhoz, hogy mindig nálunk legyenek ezek a dolgok. Lehetőség szerint kerüljünk a bevásárlás alatt az előre csomagolt árukat és a húsokat is hentesnél szerezzük be. A műanyag tálcás húsok az egészségünkre sincsenek jó hatással, és a frissességük is megkérdőjelezhető.

Fontos, hogy sok kicsi sokra megy. A termékválasztáskor részesítsük előnybe a hazait: ezeknek speciális jelölése van, de megkülönböztetünk haza termelésűt és hazai gyártásút. Mindenképp érdemes utána nézni, melyik jelölés, mit jelent. A címkéket se hagyjuk figyelmen kívül. Sok fontos információt tartalmaznak, amelyek felett nem kellene szemet hunynunk. Az ízfokozókat és színezékeket mindig vegyül szemügyre.