Hogyan ápold a kontaktlencséd?

A kontaktlencse orvosi eszköz

Köszönhetően annak, hogy a kontaktlencse ma már a társadalom nagyja számára elérhető, igen széles körben elterjedt termék, egyre inkább megszokott dolog a jelenléte is életünkben. Ez azonban ne jelenti, hogy félvállról kéne venni a használatát. A lencse viselet számos előnnyel bír, kényelmes, szinte „láthatatlan”, viszont jellegénél fogva ez mégiscsak egy orvosi eszköz, amit csak az orvosi utasítások szigorú betartásával használhatunk biztonságosan.

Nem véletlen, hogy kontaktlencse használat előtt egytől egyig minden embert betanítanak, felhívják figyelmét a veszélyekre és a lencseápolás fontosságra. Egy hanyagul vagy éppen sehogy sem karban tartott lencse megbetegítheti a használót, különböző fertőzések alakulhatnak ki a szemben, de még sérüléseket is okozhatunk magunknak. Éppen ezért is jelentenek nagy veszélyt a szemész közreműködését kihagyva, „pult alól”, vagy minden felügyelet nélkül online kapható színes, úgynevezett kozmetikai lencsék. Ezek – hiába nem látáskorrekciót szolgálnak – ugyanúgy orvosi eszközök, amiknek a szabályaival tisztában kell lennie a felhasználónak. Az alábbiakat minden esetben érdemes betartani.

A kontaktlencse tisztítás fontossága

A rendszeres lencsetisztítás a kontaktlencse hordás lelke. A legmegfelelőbb, ha napi rutinunkba beívódik a tisztítása is, hogy már nem is kell figyelmeztetnünk magunkat rá. Reggel, mikor betesszük, érdemes az ápoló folyadékkal valamennyire átöblíteni a tokból frissen elővett lencsét. A lencsét vegyük a tenyerünkre, locsoljuk meg, majd gyengéd, körkörös mozdulatokkal „dörzsöljük” meg. Kezdő felhasználók gyakran félnek, hogy elszakítják a lencsét. Noha ez nem lehetetlen, amíg nem úgy súroljuk azt a lencsét, mintha a leragadt és odaégett zsírt akarnánk eltávolítani a tepsi faláról, nem lesz gondunk.

Az esti rutin szintén tartalmazza a kontaktlencse megtisztítását, de nem maradhat el a tokban lévő folyadék cseréje sem. Persze az előző esi folyadékot akár reggel is ki lehet önteni, ez teljesen mindegy. A lényeg, hogy egy havi lencse ne ugyanabban a folyadékban ázzon egy teljes hónapon át, illetve minden nap öblítsük át a lencsét szemünkből kivéve, illetve behelyezés előtt is. Hogy miért olyan fontos ez?

Mondhatnánk, hogy minek mossam este, miután kiveszem a szememből, hiszen hogy került volna bele kosz és egyáltalán, majd reggel úgyis megtisztítom, mielőtt újra beteszem, nem? A kontaktlencse nem csak látható koszoktól, pordarabkáktól kell megszabaduljon. Amíg a szemünkben van, különféle mikroorganizmusokkal lép kölcsönhatásba, amelyek a szemvízünkbe ugyanúgy bejutnak és az immunrendszer közülük az összes baktériumot, vírust még csírájában elpusztítja. Ha azonban ezek megkapaszkodnak a lencsén, amit mi nem tisztítunk és beteszünk egy több napos folyadékba, reggelre meglehet, hogy a tokban is megtelepednek. Minél később frissítjük a folyadékot, annál valószínűbb, hogy tenyészet alakul ki és előbb utóbb megfertőzi a szemet.

A kontaktlencse mechanikai behatásai: kivétel, bevétel

Abban szinte az összes kezdő kontaktlencse használó egyetért, hogy a lencse berakás sokkal könnyebb, mint a kivétel. Holott azt is azért gyakorolni kell. Egyszerű kézügyességet kell fejlesztenünk ahhoz, hogy ez a mozdulat jól bejáratottan, magától értetődően működjön. Számos helyen megtalálni, miként is kell pontosan betenni a lencsét, ráadásul az orvosok mindig kellő körültekintéssel tanítják be a jelentkezőket. Erről itt és most nem értekezek.

A fertőzés mellett azonban a kontaktlencse ki-berakásának vannak veszélyei is. Ez inkább kezdő használóknál fordul elő, de azért olykor olykor egy meglett „veterán” lencsésnél is becsúszhat egy ilyen baki: eltépjük, vagy elszakad a lencse. A ludas leginkább a hosszúra nőtt köröm szokott lenni, ami belehasít az anyagba, ahogy megpróbáljuk összecsípni. Ha szakadt lencsével van dolgunk, azonnal észre fogjuk venni.

Az elszakadt eoptika.hu – kontaktlencse ugyanis a szembe helyezve szúr minden pislogásnál. A szakadás mentén a szélek ugyanis nincsenek olyan lágyan eldolgozva, így amikor a pislogáskor a szemhéjunk jobban hozzápréseli a szemgolyónkhoz, fájdalmat okoz, felsebez. Ilyen apró sérülések önmagukban nem tesznek hosszútávú kárt a szemben, ellenben, ha nem megfelelő a lencsehigiéniánk, egy ilyen apró vágás kiválóan alkalmas a baktérium tenyészetek megtelepedésére.

A másik lehetőség, ami szintén a hosszú köröm okoz a legtöbb esetben, amikor „félrecsíp” a felhasználó. esetleg túlhordta a lencsét, buliban volt, hajnal van, száraz és szűk a szeme, másra se vágyik, minthogy aludjon végre, de ki kell venni a lencsét. Ügyetlenkedik, dühös lesz, egyszer csak félrecsíp, bele a szemfehérjébe. Előfordult már. Azért annyi esze a legtöbb embernek van, hogy ne az íriszbe nyúlkájon, a szemfehérje meg sokkal strapabíróbb, mint azt sokan gondolnák. Viszont a fertőzés veszélye ilyen esetekben is magas és az efféle hegek évekig láthatóak maradnak még a szemész műszereivel.

A kontaktlencse használat

A fentiekből talán kitűnik, hogy a kezdő kontaktlencse használónak kifejezetten nem ajánlott hosszú körmöket növesztenie. De még egy gyakorlottnak is erősen megnehezíti a dolgát. Hovatovább ha már van körmünk, tartsuk tisztán, ne az alá gyűlt napi koszt kenjük a szemünkbe és a lencsénkbe.

Emellett fontos a rendszeres kontaktlencse ápolás, betartani a folyadékcseréket is és mindig minden körülmények közt tiszta kézzel nyúlni a lencséhez. Egy jó tanács, nem mindig a bő szappanos a tiszta. Ha nem mostuk le eléggé a szappant, csípni fog a lencse, de nagyon. Ugyanez igaz a hagymára is.